Save the date: 14 maart 2019

TML organiseert kennisevent Bouwen aan Plekken met identiteit

The Missing Link organiseert op 14 maart in Utrecht het kennisevent Bouwen aan Plekken met identiteit. Het programma is nog in de maak, maar het belooft een inspirerende dag te worden. Zo is er onder meer een keynote speech van Michiel Schwarz (Sustainism Lab en Reinwardt Academie AHK) over ‘Straatwaarden’ en zijn er keuzesessies met cases als de Binckhorst in Den Haag en het Jongerius-complex in de Utrechtse Merwedekanaalzone. Voorafgaand aan het programma is er bovendien een fietsexcursie langs stedelijke transformatiegebieden. Reserveer 14 maart 2019 daarom vast in je agenda. Meer informatie over het event en het programma vind je medio januari op onze website.

In aanloop naar het event gingen we vast in gesprek met initiatiefnemers Boudewijn Goudswaard en Paul Splinter.

Wat is de aanleiding om dit kennisevent te organiseren?

Boudewijn: “Nederland staat volop in de steigers. In veel steden en dorpen verrijzen nieuwe woonwijken of worden binnenstedelijke gebieden getransformeerd tot nieuwe levendige stadswijken. In een tijd waarin beleving bij bewoners en bezoekers steeds belangrijker wordt, is de behoefte naar het creëren van betekenisvolle plekken groot. Dat erfgoed hierbij een belangrijke rol kan spelen, onderkent ook het kabinet. In de onlangs verschenen beleidsbrief Erfgoed Telt kent zij een belangrijke rol toe aan de positionering van erfgoed in de leefomgeving en aan de verbindende kracht ervan. Voor ons een mooie aanleiding om met een inspirerend kennisevent op deze actualiteit in te spelen. We willen deze erfgoed professionals en ruimtelijke professionals graag aan elkaar verbinden. Vaak lijken hun belangen strijdig te zijn, maar wij denken dat ze elkaar juist kunnen versterken. We willen met dit event daarom ook juist marktpartijen bereiken.” Paul voegt toe: “Dat er ook bij gebiedsontwikkelaars belangstelling is om het erfgoed en de uniciteit van het gebied te benutten, is niet verwonderlijk. Mensen voelen zich immers verbonden met een plek als ze het verhaal ervan kennen – of hun verhaal erin kwijt kunnen. Het inzetten van erfgoed en mensen bij te dragen aan het verhaal van de plek levert dan ook gebieden op die onderscheidend en geworteld zijn. Plekken waar mensen graag naartoe gaan en zich thuis voelen. En dat is een opgave waar ontwikkelaars voor staan.”

Wat levert het kennisevent deelnemers op?

Boudewijn: ”Wij bieden een podium om kennis én handvatten uit te wisselen over hoe je erfgoed en identiteit succesvol inzet als bouwsteen voor betekenisvolle plekken. We doen dit met inspirerende sprekers en spelers uit het veld delen die vanuit diverse invalshoeken hun kennis en ervaring delen. Paul vult aan: “We gaan aan de slag met de vraag hoe we erfgoed en de identiteit van de plek optimaal kunnen benutten om de gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde van gebieden te vergroten. Samen met experts en ervaringsdeskundigen willen we deelnemers laten zien hoe je het beleid aan de praktijk van alledag kunt koppelen. Zij horen onder meer hoe je met ‘het verhaal van de plek’ als kompas een gebiedsontwikkeling onderscheidend op de kaart kunt zetten. Maar ook hoe je de identiteit van de gemeente kunt inzetten als vertrekpunt bij het opstellen van een toekomst- of omgevingsvisie. Zo willen we met dit kennisevent professionals van overheden en gebiedsontwikkelaars niet alleen inspireren maar ook handvatten aanreiken.”